Kan rökning leda till uppsägning av hyreskontraktet?

Rökning är en fråga som kan skapa friktion mellan de som bor i hyreshus. För den som röker kan det kännas som en privat angelägenhet men för grannar kan det snabbt bli en störning som påverkar deras boendemiljö. I Sverige finns inget generellt förbud vad gäller rökning i hyreslägenheter, men det finns bestämmelser som indirekt kan påverka både rökare och icke-rökare. I det här inlägget ska vi titta närmare på dessa frågor.

Kan rökning leda till uppsägning av hyreskontraktet?

Rökning inomhus – vad säger lagen?

I Sverige är rökning i den egna hyreslägenheten tillåten, så länge det inte orsakar olägenheter för andra boende. Detta innebär att hyresvärden kan agera om rökningen sprider sig till andra lägenheter eller gemensamma utrymmen och leder till klagomål från grannar. Om hyresgästen fortsätter att röka inomhus trots klagomål och problem för grannarna kan detta till slut leda till en varning eller i värsta fall uppsägning av hyreskontraktet. Hyresvärden kan åberopa att hyresgästen har brutit mot skyldigheten att inte störa andra, vilket regleras i Jordabalken kapitel 12 (även kallad hyreslagen).

Om det uppstår stora skador på lägenheten till följd av rökning inomhus kan hyresgästen också få varningar, riskera uppsägning av hyresavtal eller efter utflyttande bli betalningsskyldig för saneringen. I sådana fall kan hyresgästen anses ha brutit mot den vårdplikt som också är en del av hyreslagen. Vårdplikten innebär att hyresgästen måste iaktta aktsamhet när det kommer till bostaden så att den håller sig hel och ren. Rökningen inomhus är inte i sig ett åsidosättande av vårdplikten, men de skador som kan uppkomma kan utgöra ett sådant åsidosättande.

När kan hyreskontraktet sägas upp?

En hyresvärd har rätt att säga upp ett hyreskontrakt om en hyresgäst stör andra boende på ett allvarligt sätt och inte upphör med störningen trots tillsägelser. Störningar som kan påverka andras hälsa eller trygghet, inklusive rökning, faller under denna kategori. Det är viktigt att notera att en uppsägning inte sker omedelbart – det måste finnas en skriftlig varning där hyresgästen har fått möjlighet att rätta till sitt beteende.

Med allt det sagt är det inte alltid lätt att säga upp ett hyreskontrakt med hänvisning till rökning inomhus. Ett exempel på det skrev vi om i augusti när en 76-årig kvinna fick behålla sitt hyreskontrakt trots att hon rökt inomhus i 24 år. Som grund för uppsägningen anförde hyresvärden att 76-åringen genom frekvent rökning inne i sin lägenhet orsakat omfattande nikotinskador och röklukt i hela lägenheten samt utsatt grannarna för störande röklukt. Hyresgästen hade trots upprepade tillsägelser inte vidtagit rättelse. Hyresnämnden konstaterade enligt rådande praxis att rökning i den egna bostaden, i normal omfattning, anses vanligtvis vara tillåtet till och med om det förekommer ett uttryckligt förbud i hyresavtalet. I det här fallet fanns dessutom inget sådant förbud i hyresavtalet. Man fastställde dessutom att grannarna upplevde mindre störning än sex månader tidigare samt att skadorna på lägenheten inte kunde jämställas med vanvård. Hon fick bo kvar.

Rökfria bostäder – en växande trend

På senare år har konceptet med rökfria bostäder blivit alltmer populärt, särskilt i nybyggda hyreshus. Många hyresvärdar inför nu rökförbud både inomhus och på balkonger, ibland även på hela fastighetens område, som en del av deras policy för att skapa en sundare och mer trivsam boendemiljö. Denna typ av boenden riktar sig till hyresgäster som vill bo i en helt rökfri miljö och inte riskera att besväras av rök från grannar. Ett sådant förbud blir ofta tydligt reglerat i hyresavtalet, och om hyresgästen bryter mot detta kan det vara skäl för uppsägning av hyreskontraktet. I dessa fall är förutsättningarna tydliga från början: om du väljer att bo i ett rökfritt hus, förväntas du följa de regler som gäller för hela fastigheten, inklusive balkonger och gemensamma ytor.

Samtidigt så verkar det, i alla fall enligt vad som uppges i Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra, vara ovanligt att fall där rökfria bostäder fått sina kontrakt uppsagda testas i Hyresnämnden och i domstol. En typ av rökfria bostäder är allergibostäder men där är det ännu striktare regler och varken husdjur, parfymer eller liknande allergener får användas. Allergihus kan ge allergiska hyresgäster bättre skydd, även juridiskt. För rökfria hus är det lite av en gråzon om det verkligen är grund för uppsägning om en hyresgäst skulle bryta mot förbudet. Medan att förbjuda exempelvis husdjur har tydligare stöd i Hyreslagen.

Vi har bara hittat två rättsfall som det går att se på som någon slags praxis när det gäller rökfria bostäder och uppsägning av kontrakt. 2016 slog Hyresnämnden i Göteborg fast att en hyresgäst som rökt inne i sin lägenhet, fick bo kvar, trots att det fanns ett villkor om rökförbud i hyreskontraktet. Ytterligare ett fall från våren 2023 hade kunnat bidra till rättslig vägledning på området, men då det fallet ledde till förlikning vet vi inte vad en domstol faktiskt hade kommit fram till. Även om resultatet även där ledde till att rökaren fick bo kvar i det rökfria huset.

Det kommer vara intressant att följa den rättsliga utvecklingen framöver när rökfria bostäder blir allt vanligare. Frågan får anses vara allt annat än utredd och det skulle vara välkommet att få en tydligare bild kring vad som faktiskt gäller rent juridiskt i sådana här fall.