Bedömningen är förstås helt subjektiv, men vi har valt avgöranden som rönt uppmärksamhet, som diskuterats bland våra läsare och domar som har betydelse för rättsutvecklingen. Det är avgöranden inom vitt skilda rättsområden och från ett antal olika instanser på alla nivåer. Nedan presenteras Blendow Lexnovas tio i topp-lista utan inbördes gradering.
HD: Tillitsfullmakt med krav på uppsikt när e-legitimation lånas ut
HD går emot hovrätten och höjer kraven på dem som lämnar sin e-legitimation till anhöriga som tar upp lån. När en man lånade ut legitimationen till sin sambo uppstod en tillitsfullmakt som krävde att mannen hade uppsikt över hur sambon använde den. Därför måste han stå för lånet.
Fel förbjuda sop-app för privatpersoner – hushållen levererar avfall sedan länge
Eftersom kommunen redan låter enskilda hushåll själva bestämma över transporterna till återvinningscentralerna hindrar inte kommunens ensamrätt vad gäller viss avfallshantering dem från att anlita andra för att utföra transporten för dess räkning. Därmed kan appen Tiptapp fortsätta att fungera som förmedlare av avfallstransporter.
Miljardböter för Google efter missbruk av dominerande ställning
EU-domstolen fastställer kommissionens beslut att bötfälla Google på 2,4 miljarder euro för missbruk av dominerande ställning. Google fälls för att i Sverige och tolv andra länder ha positionerat sin egen prisjämförelsetjänst högt upp på söksidan medan konkurrerande tjänster fått sin rangordning sänkt. Domstolen understryker att agerandet skett uppsåtligen.
Kommunalråds blogginlägg inget förtal – frias i hovrätten
De uttalanden som kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson under våren 2018 fällde på sin blogg efter att en uppmärksammad filmvisning och paneldebatt om slöjbärande ställts in utgjorde inte förtal. Det har inte ens handlat om uppgifter i förtalsbestämmelsens mening när Hermansson bland annat påstått att två tilltänkta medverkande ”försvarat terrorister”.
Fortum nekas miljard-skadestånd trots fel av HFD
Fortum Sweden som gick miste om miljardbelopp genom ränteavdragsförbudet nekas skadestånd. Tingsrätten anser visserligen att Högsta förvaltningsdomstolen i skattemålet borde ha inhämtat ett förhandsavgörande från EU-domstolen men det var inte en sådan uppenbar överträdelse av EU-rätten som krävs för att staten ska bli skadeståndsskyldig.
Huawei stängs ute från det svenska 5G-nätet
Förvaltningsrätten i Stockholm anser att Post- och telestyrelsen hade fog att besluta om förbud mot Huaweis produkter i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Domstolen stödjer sin slutsats till stor del på Säkerhetspolisens och Försvarsmaktens bedömningar, och poängterar att endast dessa myndigheter har en helhetsbild av säkerhetsläget och hotbilden mot Sverige.
Friade toppar i Allra-härvan döms i hovrätten
Svea hovrätt ändrar tingsrättens friande domar och dömer samtliga toppar till fängelse i det uppmärksammade Allra-målet. Genom bland annat mejlkorrespondens och hemliga avtal är visat att männen, på pensionsfondernas bekostnad, berikat sig genom illegitima affärer på hundratals miljoner kronor.
EU-domstolen tvingar fram svensk prövning av diskriminering trots medgivande
Frågan om enskilda har diskriminerats måste prövas i domstol även om motparten medger talan och betalar ersättning. Det slår EU-domstolen fast i ett förhandsavgörande till Högsta domstolen i Sverige. Frågan om den man som blev tvingad av planet av flygbolaget Braathens för en extra säkerhetskontroll ska därmed prövas fullt ut i målet som drivs av Diskrimineringsombudsmannen.
Yttrandefriheten friar känd rapartist för provokativ polissång
Högsta domstolen frikänner en dömd rapartist från hot mot tjänsteman för att i låten ”Då ska hon skjutas” ha sjungit om en poliskvinna. HD bedömer att låten utgör en provocerande, metaforisk polemik som inte måste uppfattas som allvarligt menat hot om våld. Låten måste således accepteras inom ramen för yttrandefriheten. Två justitieråd är skiljaktiga.
MÖD avvisar ansökan om kalkbrytning vid Slite på Gotland
Mark- och miljööverdomstolen undanröjer mark- och miljödomstolens dom och avvisar Cementa AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täktverksamhet vid Slite på Gotland. Miljökonsekvensbeskrivningen är nämligen behäftad med sådana väsentliga brister att det finns processhinder att pröva tillståndsansökan.