Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Olovlig identitetsanvändning sända sexuell invit

En man tog sin exkvinnas mobiltelefon och skickade sexuella inviter till en annan man i hennes namn. Hovrätten tredubblar böterna för olovlig identitetsanvändning, olaga dataintrång och egenmäktigt förfarande.

Kvinnan uppgav att hon sedan länge försökt lämna den tilltalade mannen. De reste till Gotland tillsammans till en bekants gård. Hon och barnen sov i ett hus, medan mannen kom att sova i ett annat hus. Den aktuella kvällen/natten väcktes hon av en upprörd exman som använde skällsord och var högljudd. Det framkom att han hade läst på hennes mobil, som hon lagt på laddning.

Han beskyllde henne för olika saker, att hon varit med andra män och använt droger. Dagen därpå var han alltjämt upprörd, och kvinnan bestämde sig för att lämna gården och ta sig hem. Mannen ville inte ge henne mobilen, så hon fick låna en surfplatta av sin dotter. När kvinnan på hemresan kopplade upp sig på färjans nätverk såg hon att mannen hade varit inne och skrivit på hennes Messenger.

I något skede märker hon att mannen skrivit i hennes chatgrupp med hennes egen användare. Han beskyller henne där för olika saker, och lägger till flera personer i chatgruppen. Han skickar också en sexuell invit till en av henens vänner, en man.

Mannen åtalades för egenmäktigt förfarande, olaga dataintrång, olovlig identitetsanvändning. När det gäller olaga dataintrång skrev tingsrätten vars bedömning hovrätten delar: ”Mobiltelefoner är idag en mycket personlig ägodel, där alltmer av en persons liv och kommunikationer samlas”.

Beträffande den olovliga identitetsanvändning anförde tingsrätten att ”Då det rör sig om en sexuell invit är det uppenbart att [den tilltalades] agerande medfört en olägenhet för [kvinnan], i det att hon måste ta vad som sannolikt varit en obekväm kontakt med [vännen] där hon förklarade vad som hänt”.

Kvinnan fälldes på de tre åtalspunkterna och även för olovlig körning och påföljden bestämdes till 40 dagsböter. Hovrätten för Västra Sverige tredubblar straffet till 120 dagsböter.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b7322_22.pdf

2 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
IT-rätt, Brott mot person, Påföljd