Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Bussupphandling ska inte göras om – trots sen kontroll av det vinnande anbudet

Först efter tilldelningen begärde den upphandlande myndigheten in relevanta intyg från den vinnande leverantören. Enligt förvaltningsrätten är det därmed tveksamt om beställaren har uppfyllt sin kontrollskyldighet i tid. Att förkasta det vinnande anbudet på den grunden – trots att vinnaren uppfyller samtliga krav – vore dock inte proportionerligt.

Region Blekinge genomför en upphandling av linjelagd kollektivtrafik i Blekinge län samt skolskjuts i Karlskrona. Upphandlingen genomförs som ett förhandlat förfarande med föregående annonsering i två steg enligt lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, LUF. Genom tilldelningsbeslut antogs Connect Bus Sandama AB som leverantör.

Bergkvarabuss AB har ansökt om överprövning vid Förvaltningsrätten i Växjö och yrkar att rättelse ska vidtas alternativt att upphandlingen ska göras om.

Sökanden har framfört att det vite som leverantören enligt avtalsbestämmelserna åläggs att betala vid vissa brister i utförandet av uppdraget strider mot proportionalitetsprincipen och har inverkat negativt på anbudsgivarnas prissättning. Sökanden har även gjort gällande att Connect Bus inte uppfyllt alla obligatoriska krav som regionen ställt upp samt att regionen inte uppfyllt sin kontrollskyldighet enligt 4 kap. 9 § LUF.

Förvaltningsrätten konstaterar att sökanden framför allt verkar invända mot vitesbestämmelsen som avser för tidiga avgångar, alltså att bussen avgår före utsatt tid. Regionen har framfört att tidiga avgångar är ett reellt problem som behövt åtgärdas och att vitesbestämmelsen skapats med anledning av det. Vid en sammantagen bedömning finner förvaltningsrätten att vitesbestämmelserna inte strider mot proportionalitetsprincipen.

Sökanden har även gjort gällande att kraven måste förstås som att leverantörerna före tilldelningsbeslut ska lämna in sanningsförsäkran för underleverantörer, yrkestrafiktillstånd och intyg om avsaknad av negativt eget kapital hos leverantören.

Dessa handlingar har dock begärts in först efter att tilldelningsbeslut har fattats – vilket strider mot beställarens kontrollskyldighet i 4 kap. 9 § LUF. Enligt bestämmelsen ska beställaren, innan den tilldelar ett kontrakt, kontrollera att anbudsgivarna uppfyller de villkor som enheten ställt för uteslutning och kvalificering.

Domstolen håller med sökanden om att det kan ifrågasättas huruvida kontrollskyldigheten uppfyllts innan det att kontrakt tilldelats i upphandlingen. Samtidigt har regionen inte föreskrivit någon sista tidpunkt för att begära eller lämna in handlingar, och Connect Bus efterkom regionens begäran när väl denna gjordes efter tilldelningen.

Att förkasta Connect Bus anbud enbart för att regionen inte har uppfyllt sin kontrollskyldighet i tid skulle enligt förvaltningsrätten strida mot såväl öppenhetsprincipen som proportionalitetsprincipen. Det saknas därför förutsättningar att ingripa mot upphandlingen på den grunden. Inte heller i övrigt finns det skäl att rätta eller göra om upphandlingen. Ansökan ska därmed avslås. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

388-23.pdf

600 KB
Instans
Förvaltningsrätterna
Rättsområden
Konkurrensrätt, Fri rörlighet, Trafik och fordon, Offentlig upphandling, Offentlig ekonomi